
24/7 zorg & bereikbaarheid
Meer dan 40 jaar expertise
Passie voor dieren
Persoonlijke aandacht & zorg
Zorgaanbod

Bij Dierenartsenpraktijk Flevoland zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft diagnostiek. Wij zijn ruim uitgerust met diverse apparatuur om tot de juiste diagnose te komen en zo de juiste behandeling in te kunnen zetten. In de praktijk vind je een laboratorium, een echo- en röntgenkamer, een operatiekamer met opname en een dentale röntgen.
Laboratorium
In ons eigen laboratorium zijn vele onderzoeken mogelijk. Hierdoor hoeft u niet lang te wachten op de uitslag en kunnen we in spoed situaties direct de nodige informatie verzamelen.
Bloedonderzoek
In ons laboratorium hebben wij een tweetal bloedanalyse apparaten. In het bloed kunnen we kijken naar waardes voor de nieren, lever, het eiwitgehalte en suikergehalte, maar ook de elektrolyten (natrium, kalium, chloor, calcium) kunnen wij zelf bepalen. We kunnen ook het bloedcelbeeld bepalen om te zien of uw dier een ontsteking heeft of bijvoorbeeld bloedarmoede. Voor specifieke bloedonderzoeken werken wij samen met diverse laboratoria waar wij het bloed dezelfde dag nog naartoe zullen sturen. Afhankelijk van het onderzoek heeft u de uitslag dan binnen enkele dagen.
Urineonderzoek
Heeft uw hond een vermoedelijke blaasontsteking? Bij Dierenartsenpraktijk Flevoland kunnen urineonderzoeken in huis worden uitgevoerd, zo heeft u dezelfde dag nog een uitslag.
Voor specifieke en/of gespecialiseerde urineonderzoeken werken we samen met diverse laboratoria waar urine heen gestuurd kan worden. Dit wordt dezelfde dag nog opgehaald door een koerier en heeft u na enkele dagen de uitslag, afhankelijk van het type onderzoek.

Ontlastingsonderzoek
Ontlastingsonderzoek kan vaak in ons eigen laboratorium uitgevoerd worden. Wilt u weten of een ontworming voor uw dier nodig is? U kunt bij de balie ontlasting afgeven om het te laten controleren. Wij kijken dan onder de microscoop of er wormeieren in de ontlasting zitten ne u krijgt daarbij een passend advies.
Voor specifieke ontlastingsonderzoeken kunnen we de ontlasting opsturen naar een van de loboratoria waar wij mee samenwerken. Het monster wordt dan dezelfde dag nog opgehaald. U ontvangt binnen enkele dagen de uitslag.
Cytologie
Cytologisch onderzoek, ook wel het bekijken van cellen is mogelijk bij ons op de praktijk. Dat is bijvoorbeeld het onderzoek van een afdrukpreparaat van de huid of van een dunne naald aspiratie biopt (DNAB) van een bultje. De cellen worden gekleurd en onder de microscoop beoordeeld. We kunnen ook beoordelen of een bultje kwaadaardig is en daarom chirurgisch verwijderd moet worden.
(Dentale) Röntgen en echografie

Digitale röntgenfoto’s
Bij Dierenartsenpraktijk Flevoland maken we gebruik van geavanceerde digitale röntgenapparatuur voor röntgenfoto’s van uw huisdier. Dankzij onze beweegbare röntgentafel kunnen we uw dier eenvoudig in de juiste positie plaatsen. Nadat de foto is genomen, wordt deze direct op de computer ontwikkeld, zodat we het resultaat meteen kunnen beoordelen. Indien nodig sturen we de foto’s per e-mail naar u of naar een specialist voor verdere beoordeling. Ook kunt u bij ons terecht voor officiële HD- en ED-foto’s voor heup- en elleboogdysplasie.
Nieuw: Dentale röntgen
Sinds september 2024 bieden wij dentale röntgenfoto’s aan. Deze röntgenfoto’s geven inzicht in de staat van het gebit van uw huisdier en de elementen ervan. Door voorafgaand aan een gebitsbehandeling eerst röntgenfoto’s te maken, hebben we een beter inzicht wat er precies gedaan moet worden.
Echografie
Naast röntgenfoto’s bieden we ook echo’s aan op onze praktijk. We maken echo’s van de buik om de baarmoeder, urineblaas, nieren, lever, milt en darmen te beoordelen. Echo’s kunnen helpen bij het vaststellen van problemen met deze organen of bij het bevestigen van een dracht bij uw huisdier. Voor specifieke echo’s van het hart of bepaalde buikecho’s verwijzen wij door naar een specialist in radiologie.
Lasertherapie
Dierenartsenpraktijk Flevoland beschikt over een mobiele veterinaire laser. De werking van een high power laser is wetenschappelijk bewezen. Het versnelt het herstel, verlicht pijn en de behandeling is pijnloos.
Lasertherapie is geschikt voor een breed scala aan aandoeningen en pijnlijke problemen bij (huis)dieren. Of het nu gaat om artritis, wondgenezing, musculoskeletale aandoeningen, of neurologische problemen. De laser kan ook op locatie gebruikt worden.
Bloeddrukmeting
Bij Dierenartsenpraktijk Flevoland kunt u ook terecht om de bloeddruk te bepalen van uw hond of kat.
Een hoge bloeddruk (hypertensie) komt ook bij honden en katten voor. Hypertensie is een aandoening waarbij de bloeddruk langdurig te hoog is. De aandoening komt regelmatig voor bij (oudere) katten, maar komt ook bij de hond voor. Een juiste bloeddruk zorgt voor een goede verdeling van het bloed door het hele lichaam. Bij een te hoge bloeddruk loopt de druk in de bloedvaten zo op dat kwetsbare organen zoals de ogen, nieren, hart en het zenuwstelsel schade op kunnen lopen.
Door de hoge bloeddruk kan er een bloeding in het oog ontstaan, waardoor uiteindelijk zwelling en loslating van het netvlies kan optreden. Dit resulteert meestal tot blindheid. Ook kunnen er bloedingen ontstaan in de hersenen of in het zenuwstelsel. Dit heeft vaak neurologische symptomen tot gevolg.
Door een hoge bloeddruk kunnen de nieren beschadigen en dit kan zorgen voor het ontwikkelen van nierfalen. Het hart moet door een te hoge bloeddruk een hogere inspanning leveren om het bloed door het lichaam te kunnen pompen, hierdoor kan de hartspier dikker worden. In ernstige gevallen kan dit resulteren in hartfalen.
Door op tijd een hoge bloeddruk vast te stellen, kan er met medicijnen de hoge bloeddruk behandeld worden en ernstige schade voorkomen worden.

Chirurgie

Dierenartsenpraktijk Flevoland voert operaties uit die behoren tot de eerstelijns zorg, denk hierbij aan sterilisatie en castratie, verwijderen van tumoren/bultjes/wratjes of spoedoperaties zoals een keizersnede, baarmoederontsteking of vreemd voorwerp in het maag-darm kanaal. Voor orthopedische ingrepen verwijzen wij door naar een specialistische kliniek. Door onze goede contacten met doorverwijsklinieken kunt u daar ook snel terecht.
Onze operatiekamer is uitgerust met uitgebreide bewakingsapparatuur en gasnarcose. Er is altijd een assistente bij de operatie aanwezig die de narcose bewaakt. Na het in slaap brengen (indien gewenst kunt u daarbij aanwezig zijn) wordt het dier geschoren op de te opereren plaats. De operatie plek wordt daarna gewassen en gedesinfecteerd. Er wordt een tube ingebracht in de luchtpijp om het dier tijdens de operatie slapend te houden met gasnarcose. Na de operatie wordt het dier wakker bij ons in de opname. De assistente bewaakt ook hierbij dat het goed verloopt. Als uw dier weer goed wakker is en zelf kan lopen mag het weer naar huis.
Bij oudere dieren die onder narcose moeten raden wij aan eerst een algemeen bloedonderzoek te doen. Door middel van de uitslag van het bloedonderzoek kan er gekozen worden om een andere dosering of middelen te gebruiken om het narcoserisico zo laag mogelijk te houden. Zo kunnen ook oudere dieren zo veilig mogelijk onder narcose worden gebracht.
Tandheelkunde
Het gebit van een dier is aangepast aan de functie. Een planteneter heeft een gebit wat goed kan malen en de kaken zijn gebouwd om heen en weer te bewegen. Zo kunnen paarden, knaagdieren en konijnen gras eten en het goed verteren.
Door al dat kauwen slijten de tanden af, daarom zien we bij deze diersoorten een gebit wat levenslang door blijft groeien. Dit kan helaas ook voor problemen zorgen. Als de stand van de kaak niet helemaal correct is of als er op de verkeerde manier gekauwd wordt (door bijvoorbeeld pijn) dan kunnen er haken ontstaan.
Laat het gebit van uw dier daarom regelmatig controleren. Bij konijnen en knaagdieren wordt er altijd eerst naar het gebit gekeken als het dier slechter eet. Dat is meestal het eerste symptoom dat er haken zijn ontstaan. De haken kunnen behandeld worden door ze weg te vijlen. Helaas is het vaak een terugkerend probleem.
Bij konijnen met een te lange of te korte onderkaak slijten de snijtanden niet goed op elkaar af. Hierdoor kunnen er olifantstanden ontstaan. Ook hierbij moeten de tanden regelmatig geslepen worden. De tanden knippen mag nooit, de tanden kunnen hierdoor splijten en kan er een ontsteking in de wortelpunt ontstaan.
Bij honden en katten krijgt gebitsverzorging ook steeds meer aandacht. En terecht, want ook uw hond of kat heeft recht op een gezond en pijnvrij gebit. Honden en katten wisselen, net zoals mensen hun melkgebit voor een volwassen gebit rond 4-6 maanden leeftijd. Het gebit is echt gemaakt om vlees te eten. De kaken kunnen alleen op en neer, een schaargebit. Bij het knagen op botten wordt het gebit op natuurlijke wijze schoon geschuurd. Omdat de meeste honden tegenwoordig brokken gevoerd krijgen en bovendien bij veel rassen de vorm van de schedel dusdanig is veranderd gaat deze functie verloren. Daardoor is het bij de meeste honden nodig om extra aandacht te geven aan gebitsverzorging. Er zijn vele producten op de markt die hierbij kunnen helpen, maar de gouden regel is dat poetsen het allerbeste werkt.
Bij de jaarlijkse controle wordt het gebit van uw hond of kat altijd nagekeken. De dierenarts zal dan met u bespreken of een professionele gebitsreiniging nodig is. Soms is er al te veel aantasting en is het zelfs nodig om een tand of kies te trekken. In beide gevallen kunt u bij ons op de praktijk terecht voor de behandeling. Hiervoor gebruiken wij een moderne tandheelkundige unit die uitgerust is met een ultrasone scaler, high speed boor en een polijstunit. De behandeling vindt altijd plaats onder volledige narcose. Bij voorkeur maken we dentale röntgenfoto’s om een goed beeld te krijgen van de elementen en welke er eventueel geëxtraheerd dienen te worden tijdens de gebitsbehandeling.