
24/7 zorg & bereikbaarheid
Meer dan 40 jaar expertise
Passie voor dieren
Persoonlijke aandacht & zorg
Preventieve zorg

Om ervoor te zorgen dat een dier zo min mogelijk ziek wordt is preventieve zorg erg belangrijk. Hoe gezonder een konijn leeft, hoe kleiner de kans op ziekte.
Vaccinatie
Myxomatose
Myxomatose wordt ook wel het besmettelijk pokkenvirus genoemd. Dit virus wordt overgebracht door stekende en bijtende insecten zoals vlooien en muggen. Daarnaast kunnen zieke konijnen elkaar ook besmetten.
Besmette konijnen ontwikkelen zwellingen (myxomen) over het hele lijf. De ergste zwellingen treden op aan de oogleden, de snuit en de oren. Hierdoor kan het konijn niet meer zien, niet eten en moeilijk of niet meer ademen. De meeste besmettingen lopen dodelijk af.
U kunt uw konijn tegen myxomatose beschermen door stekende- en bijtende insecten te weren (d.m.v. muggengaas, anti-ectoparasitica o.a.) en door te vaccineren.
Het vaccineren van konijnen kan vanaf 5 weken leeftijd en dient 1 maal per jaar rond dezelfde datum herhaald te worden. Het vaccin is een combinatie vaccin en biedt ook bescherming tegen beide types RHD-virus.
Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD)
RHD is een virusinfectie en kan opgelopen worden door contact met besmette dieren, besmet voer maar kan ook via besmette voerbakjes, waterflesjes of via handen of kleding van mensen verspreid worden. Tot slot kunnen ook enkele insecten (zoals vliegen en muggen) het virus verspreiden.
Het virus veroorzaakt ernstige bloedingen die in het hele lichaam van het konijn op kunnen treden. Vaak overlijdt het konijn al voordat u iets van ziekteverschijnselen heeft kunnen waarnemen. Soms valt een korte periode op van sloomheid, slapte, niet eten en soms benauwdheid.
Er is voor deze ernstige virusziekte geen behandeling mogelijk. Er komen twee varianten van dit virus voor in Nederland. Vroeger zagen we alleen infecties met RHD-virus type 1. Sinds 2016 zien we in Nederland ook infecties met het RHD-virus type 2. Voor beide types RHD-virus is een vaccinatie beschikbaar. Deze is in combinatie met het myxomatose vaccin en wordt dus altijd gelijktijdig gegeven. De immuniteit houdt 1 jaar aan.
Parasieten
Coccidiose
Coccidiose is een darm- en leverparasiet die voorkomt bij konijnen die in groepen gehouden worden en/of buiten komen.
Klachten zien we meestal bij jonge konijnen of konijnen met een verminderde weerstand. Coccidiose kan vastgesteld worden door ontlastingsonderzoek en met medicijnen verholpen worden.
Luizen
Konijnen kunnen met luizen besmet worden. De luizen en neten zijn met het blote oog zichtbaar. Dieren met een luizenbesmetting hebben doorgaans een verminderde weerstand; het gaat vaak om jonge of oude dieren, of dieren met een andere aandoening onder de leden. Luizen kunnen bij het konijn bestreden worden door een pipet in de nek toe te dienen.
Dit middel kunt u afhalen aan de balie van de praktijk.


Mijten
Bij konijnen komen verschillende soorten mijten voor.
De belangrijkste is de vachtmijt (Cheyletiella). Deze begint vaak tussen de schouderbladen en geeft in eerste instantie overmatige schilfering. Daarna kunnen kale plekken, jeuk en wondjes ontstaan.
Daarnaast zien we ook oormijten bij het konijn. Deze kunnen een gehoorgangontsteking veroorzaken. Dit geeft veel jeuk en onrust en kan uiteindelijk zelfs tot een binnenoorontsteking leiden met evenwichtsstoornissen tot gevolg.
Alle mijtensoorten zijn goed te behandelen met een pipet, maar bij de oorontsteking zijn vaak ook medicijnen nodig om de ontstoken gehoorgangen te genezen.
Schimmel
Ook schimmel komt voor bij konijnen, met name bij jonge konijnen. Het begint meestal met kale, soms schilferige plekjes op de snuit, rond ogen en oren en aan de voorpoten. Niet altijd is er jeuk. De diagnose wordt gesteld door middel van een microscopisch onderzoek van haren en soms is een schimmelkweek nodig. Behandeling is langdurig en intensief, ook de omgeving moet behandeld worden, omdat de schimmelsporen lang in de omgeving aanwezig blijven.
Voeding
Een gezond dieet is essentieel voor het welzijn van uw konijn. Verkeerde of overmatige voeding kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diarree, gasvorming en gebitsproblemen.
Belang van ruwe vezels
Konijnen hebben een grote behoefte aan ruwe vezels. ’s Nachts produceren ze speciale blindedarmkeutels die ze opnieuw eten om essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Overdag produceren ze ongeveer 150 droge keutels.
Krachtvoer: kies voor pellets
Geef bij voorkeur pelletvoer in plaats van gemengd voer. Dit voorkomt selectief eten en zorgt voor een gebalanceerde voedingsinname. Weeg het voer dagelijks af: 15-20 gram per kilo lichaamsgewicht is voldoende. Overmatige voeding kan leiden tot overgewicht en spijsverteringsproblemen.
Onbeperkt hooi en vers groenvoer
Zorg ervoor dat uw konijn altijd toegang heeft tot kwalitatief hooi, dit is essentieel voor een goede darmflora. Vers groenvoer zoals witlof, andijvie, wortelloof en broccolistronken is ook belangrijk, maar bouw dit langzaam op om diarree te voorkomen. Vermijd suikerrijke snacks en zout- of kalksteentjes, die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
Beweging voor een gezonde spijsvertering
Voldoende beweging is cruciaal. Creëer ruimte en hoogteverschillen, zoals een extra etage in de ren, om uw konijn actief te houden.
Een gebalanceerd dieet en voldoende beweging helpen uw konijn gezond en vitaal te blijven.

Huisvesting
Konijnen zijn sociale dieren en gedijen het beste met een soortgenoot. Samen gehuisveste konijnen zijn gelukkiger, hebben een sterkere weerstand en leven langer.
Omdat konijnen hun territorium sterk verdedigen, is het belangrijk om introducties zorgvuldig te laten verlopen. Zet nooit zomaar een nieuw konijn in de leefruimte van een ander. Introduceer ze altijd op een neutrale plek, zodat ze zonder territoriumdrift aan elkaar kunnen wennen.
Zorg voor een ruime en veilige leefomgeving waarin uw konijnen voldoende beweging en schuilmogelijkheden hebben. Een goed ingerichte huisvesting draagt bij aan hun gezondheid en welzijn.