Honden

Voortplanting

24/7 zorg & bereikbaarheid

Meer dan 40 jaar expertise

Passie voor dieren

Persoonlijke aandacht & zorg

Voortplanting

Fokken

Bij Dierenartsenpraktijk Flevoland bent u aan het juiste adres als u met uw hond wil fokken. 

Het dek moment 

Wilt u een nestje fokken met uw hond? Dan is de kans op dracht na een dekking groter als er vooraf wordt vastgesteld welk moment van de loopsheid het beste dek moment is. Teefjes zijn ongeveer 3 weken loops en gemiddeld is het beste dek moment rond 11-12 dagen na de start van de loopsheid, maar dit verschilt per individu. Het beste moment om te dekken is net na de ovulatie. Na de ovulatie stijgt de concentratie van progesteron in het bloed snel. Deze stijging van progesteron kunnen wij door middel van een bloedonderzoek meten en bijhouden. 

Hiervoor starten we rond dag 8 van de loopsheid. Vanaf dat moment kunnen we de stijging van de concentratie progesteron bijhouden. Afhankelijk van de waarde doen we nogmaals bloedonderzoek om het juiste dek moment te bepalen. 

Echografisch onderzoek 

28 dagen na de dekking kan er door middel van een echografisch onderzoek vastgesteld worden of de teef drachtig is. Met de echo kan er een globale schatting worden gegeven van het aantal pups, maar om precies te weten hoeveel pups er verwacht worden dient er een röntgenfoto gemaakt te worden in een later stadium van de dracht. 

Röntgenfoto 

U wil natuurlijk graag weten hoeveel puppy’s de teef draagt. Het skelet van een pup verbeend tussen de 45 en 50 dagen. Vanaf dat moment is het zichtbaar op een röntgenfoto. Via de röntgenfoto kan er een goede indicatie gegeven worden over het aantal pups. 

De bevalling 

De bevalling van de teef gaat gelukkig in de meeste gevallen probleemloos. De draagtijd is gemiddeld 63 dagen. 

Als u dagelijks de temperatuur van de teef meet is het moment waarop de bevalling gaat plaatsvinden goed in te schatten. Als u een duidelijke temperatuurdaling meet van meer dan 1 graad Celsius begint de bevalling meestal binnen 24 uur. 

Als een pup intreedt in het bekken gaat de teef echt persen, een pup moet dan binnen 15 tot 20 minuten geboren worden. De tussentijd waarin de pups geboren worden is gemiddeld een half uur, maar kan soms oplopen tot 3-4 uur. Een bevalling mag bij voorkeur niet langer duren dan 12 uur om te voorkomen dat de teef uitgeput raakt en de nog in de baarmoeder aanwezige pups overlijden voordat ze geboren kunnen worden. Zet de bevalling niet goed door dan is het soms nodig om een keizersnede uit te voeren. Uiteraard kunt u ook daarvoor bij ons terecht. 

Sterilisatie & castratie

Teef

Wilt u geen nestje? Dan is castratie een goede keuze. Hierbij worden de eierstokken verwijderd, waardoor uw hond niet meer loops wordt en geen kans heeft op (ongewenste) dracht. Ook verlaagt het de kans op baarmoederontsteking en borstkanker, vooral bij castratie vóór de vierde loopsheid. Daarnaast wordt het risico op suikerziekte verminderd.

Er zijn echter ook nadelen. Sommige honden krijgen sneller overgewicht door een tragere stofwisseling. Bij bepaalde rassen kan de vacht veranderen, en grotere rassen hebben een verhoogd risico op urine-incontinentie.

De beste timing voor castratie is ongeveer drie maanden na de eerste loopsheid. Dit minimaliseert de kans op bijwerkingen, zoals incontinentie.

Bespreek de mogelijkheden met uw dierenarts om de beste beslissing te nemen voor de gezondheid en het welzijn van uw hond.

Chirurgie

Heeft u de keuze gemaakt om uw teef  te laten castreren dan kunt u de operatie bij ons in de praktijk laten uitvoeren. Wij maken een afspraak met u op het tijdstip dat uw hond ook aan de beurt is en verdoven (bij voorkeur) altijd met de eigenaar erbij. 

Reu

Voor gezonde reuen is castratie medisch niet noodzakelijk. Meestal wordt de keuze gemaakt vanwege gedragsproblemen, zoals overmatige dominantie of markeren. Daarnaast kan castratie helpen bij gezondheidsproblemen zoals prostaatvergroting of chronische voorhuidontsteking.

Toch brengt castratie ook nadelen met zich mee. Een veelvoorkomend effect is gewichtstoename, doordat de stofwisseling trager wordt. Daarnaast kan de spiermassa afnemen, wat vooral nadelig is voor rassen die gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen. Ook kan de vachtstructuur veranderen, wat bij sommige rassen tot een minder gewenste uitstraling leidt.

Overweegt u castratie voor uw reu? Bespreek de voordelen en risico’s met uw dierenarts om een weloverwogen beslissing te nemen.

Chemische castratie 

Voor reuen bestaat er een methode om chemisch te castreren door middel van een Suprelorin implantaat. Om te ervaren wat het effect op uw hond is als hij gecastreerd is raden wij aan om eerst chemisch te castreren. Niet elke hond reageert positief als hij gecastreerd is, denk hierbij aan angstige honden die door het wegvallen van het hormoon Testosteron nog angstiger worden. Het Suprelorin implantaat werkt 6 maanden of 1 jaar, afhankelijk welke sterkte u kiest. Geeft het implantaat een positief effect op uw hond, dan kunt u een afspraak inplannen voor een chirurgische castratie. Bent u niet tevreden met het resultaat, dan werkt het implantaat uit. 

Chirurgische castratie 

Heeft u de keuze gemaakt om uw reu te laten castreren dan kunt u de operatie bij ons in de praktijk laten uitvoeren. Castratie van een reu kan vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd. Wij maken een afspraak met u op het tijdstip dat uw hond ook aan de beurt is en verdoven (bij voorkeur) met de eigenaar erbij. 

Afspraakformulier

Wilt u een afspraak maken voor uw huisdier? Vul dan het formulier in.

Zo kunnen wij u en uw huisdier snel en optimaal van dienst zijn.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Direct bellen kan natuurlijk ook!

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen

Maartje Krediet

Dierenarts rundvee, kleine herkauwer en paard
Als boerendochter uit de Zaanstreek wist ik al vroeg dat ik dierenarts wilde worden. Na meerdere uitlotingen en een afgeronde studie Medische Biologie studeerde ik in 2007 af als dierenarts.

In die verschillende praktijken werkte ik voornamelijk met rundvee, kleine herkauwers en af en toe wat paarden. Begin 2019 ben ik teruggekeerd op het vertrouwde nest van DAP Flevoland. De grootste uitdaging ligt er voor mij in om voor de melkveehouderij een gezonde sector te houden waarin dierenwelzijn, diergezondheid en bedrijfseconomische aspecten elkaar versterken.

Ik woon met mijn man, 3 kinderen en hond Chap in Huizen.

Fleur van Haagen

Mijn naam is Fleur en sinds 1 mei 2023 ben ik werkzaam als paraveterinair bij Dierenartsenpraktijk Flevoland.

U komt mij tegen op maandag t/m donderdag. Mijn interesses liggen bij de gezelschapsdieren en paarden.

Thuis heb ik 2 katers: Tom en Kareltje en ben ik in bezit van een eigen paard genaamd Sterlyn.