Wilt u weten hoe u het beste om kunt gaan met een hond met vuurwerkangst en hoe u vuurwerkangst bij jonge dieren kunt voorkomen?

Lees hier de brief van de Universiteitskliniek voor gezelschapsdieren met uitgebreid advies hierover. 

Het is verstandig extra aandacht te besteden aan jonge honden die hun eerste jaarwisseling gaan meemaken dit jaar. Aangezien veel honden rond het voorjaar geboren worden zijn ze vaak ongeveer een half jaar oud rond de jaarwisseling. In deze periode zijn ze erg vatbaar voor het ontwikkelen van angst. Merkt u bij de eerste kleine knalletjes al dat uw pup hier gevoelig voor is, dan is het het beste om tijdens de jaarwisseling te proberen naar een plek te gaan waar weinig vuurwerk wordt afgestoken. Je wilt dan namelijk het liefste de pup rustig laten wennen aan het geknal, door geleidelijk steeds iets meer prikkels toe te voegen. Tijdens de jaarwisseling is dat natuurlijk onmogelijk in een woonwijk waar veel geknald wordt! 

Het is mogelijk dieren met ernstige vuurwerkangst met medicatie te ondersteunen. Neemt u contact op met de praktijk om de opties te bespreken. Het eerste keus medicijn is Sileo, een nieuw medicijn dat afgelopen jaar geregistreerd is om honden met angst voor geluiden te behandelen. Het geeft een goede remming van de angst, zonder al te versuffend te werken. Het is een gel die op het slijmvlies in de wang moet aangebracht worden, dus niet in de bek. Op www.sileodog.com/nl kunt u een instructievideo bekijken voor een juiste toediening. 

 

Heb je ook een tip

Stuur hem naar ons!

Graag een naam invullen

Graag een (geldig) email invullen

Graag hier een bericht invullen