Bij het konijn kan een groot aantal gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld diarree, gasvorming of gebitsproblemen) ontstaan als gevolg van verkeerde of overmatige voeding. 

Belangrijk om te weten is dat het konijn grote behoefte heeft aan ruwe vezels in zijn voeding en ’s nachts speciale ontlasting uit zijn blinde darm produceert die hij op moet eten om enkele onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen. Overdag kan hij (afhankelijk van zijn voeding) wel zo’n 150 droge keutels produceren. Voedsel opnemen en verteren is bijna een dag- en nachttaak voor het konijn! 


Onze voedingsadviezen

Wat het krachtvoer betreft kunt u het beste een complete pelletvoeding geven (soort biks) . Iedere pelletkorrel is uit dezelfde voedingsstoffen samengesteld en het voordeel van de pellets is dat ze er allemaal hetzelfde uitzien, zodat het konijn niet “de lekkere dingetjes”er uit kan kiezen zoals bij een gemengd konijnenvoer. Door een dergelijk eetgedrag kan namelijk een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen) ontstaan. 
Weeg het krachtvoer elke dag af want een konijn heeft maar weinig nodig, zo’n 15-20 gram per kilo per dag! Overmaat krachtvoer kan leiden tot vetzucht en verstoring van darmflora en maagdarmperistaltiek. 

Daarnaast dient het konijn de hele dag onbeperkt de beschikking te hebben over een goede kwaliteit vers hooi. Hij mag zoveel hooi eten als hij wil want dit levert veel ruwe vezels die belangrijk zijn voor een goede darmflora en een goede peristaltiek van het maagdarmkanaal. 
Groenvoer levert eveneens veel ruwe vezels. Het konijn mag hier ook grote hoeveelheden van eten mits hij eraan gewend is. Anders voorzichtig starten en geleidelijk opbouwen in verband met het risico op diarree. Optimaal is om minimaal 3 verschillende soorten groenten per dag aan te bieden en zoveel mogelijk te variëren. Denk bijvoorbeeld aan wortelen, wortelloof, witlof, sla, andijvie, paardenbloembladeren, gras, broccolistronkjes, bloemkoolbladeren, peterselie, sperziebonen etc. Zorg dat de groenten goed gewassen zijn en voer liever geen klaver, koolbladeren of zacht fruit. Appel kan wel maar bevat veel suiker, dus opletten dat het konijn niet te dik wordt. Verder kunt u takken aanbieden want deze zijn goed voor het gebit en leveren flink wat vezels. Konijnen zijn bijvoorbeeld gek op wilgentakken en fruittakken. 
Voor wat betreft de “konijnensnoepjes, snacks of vitaminensticks” willen we erop wijzen dat het konijn deze niet nodig heeft als hij gevoed wordt zoals hierboven beschreven. Sterker nog, de snoepjes bevatten vaak veel suikers die dik maken en kunnen gaan gisten in de darm waardoor de darmflora verstoord raakt. Hierdoor kan diarree ontstaan of een afwijkende smaak aan de nachtontlasting gegeven worden waardoor het konijn de nachtontlasting niet meer opeet. Hierdoor loopt hij belangrijke voedingsstoffen mis en kan ziek worden. Liever ook geen zout- of kalksteentjes toevoegen, deze leveren vaak een overdosis mineralen waardoor het ontstaan van blaasstenen in de hand gewerkt kan worden. 

Voor een goede maagdarmfunctie is ook bewegen belangrijk. Zorg dat het konijn de ruimte heeft en voldoende beweegt. Konijnen vinden hoogteverschillen vaak erg leuk, dus bij gebrek aan vierkante meters kunt u zijn mogelijkheden om te bewegen ook op die manier vergroten (denk bijvoorbeeld aan een extra etage in zijn ren). 

 

Daarnaast is een konijn een sociaal dier dat graag interactie heeft met zijn soortgenoten. Konijnen die samen of in groepjes gehuisvest worden zijn gelukkiger waardoor ze een veel betere weerstand hebben en langer leven.
Konijnen hebben wel een sterke drang om hun territorium (leefgebied) te verdedigen dus plaats nooit zomaar een onbekend tweede konijn in de leefruimte van een ander. Laat twee konijntjes die aan elkaar moeten wennen altijd voor het eerst bij elkaar in een voor beide vreemde leefomgeving zodat ze zonder territoriumdrift aan elkaar kunnen wennen.