Net als bij ons, mensen, het geval is, heeft ook een paardengebit verzorging nodig. Niet dat u het gebit van uw rijdier nu tweemaal daags moet poetsen, maar een oog voor mogelijke problemen en indien nodig een check is wel op zijn plaats. 

Het mensengebit is niet gemaakt om alleen maar zoetigheid te eten en ook voor een paard geldt dat ten dele. De voorvaderen van onze huidige paarden waren steppebewoners. Hun rantsoen bestond uit lang, ruw en stengelig gras. Erg kieskeurig konden ze niet zijn en om in hun dagelijkse behoefte aan voedsel te voorzien hadden ze de bijna de hele dag tot hun beschikking. Veel tijd werd dan ook besteed aan het kauwen en vermalen van het “harde” gras waardoor het gebit, waar de tanden en kiezen van door blijven groeien, gelijkmatig afsleet. Vandaag de dag is dat anders. De meeste weides waar paarden op grazen bevatten “koeiengras”. Een koe heeft een ander spijsverteringsstelsel en een ander doel (nl. melk geven). Hier is het grasland dan ook erg geschikt voor, maar bij paarden kan het soms problemen geven. Er bestaat een mogelijkheid dat ze onvoldoende ruwe celstof binnen krijgen voor de darmen en door het soms zeer malse gras, slijt het gebit onvoldoende af. Mede hierdoor, maar soms ook omdat het gebit “scheef” is, komen er haken of scherpe punten aan de kiezen. Deze kunnen pijn in de mond veroorzaken. Hierdoor kan je paard minder goed gaan eten, hij gaat “proppen” maken (“balletjes” van voer die je paard uit zijn mond laat vallen). Ook kan het problemen met het bit of met het rijden geven. 
Dezelfde problemen kunnen ontstaan als een paard aan het wisselen is. De mond is dan gevoelig en doet soms zeer. Een pijnlijk, gezwollen verhemelte wordt een “hangend rooster” genoemd. Als dit te lang duurt zijn pijnstillers of ontstekingsremmers nodig. Ook het bit een tijdje uitlaten geeft verlichting. 
Melkkiezen die blijven zitten terwijl de ware kies al onderweg is, worden doppen genoemd. Een enkele keer vind je ze in de voerbak. Als ze erg hardnekkig blijven zitten worden ze met een tang verwijderd. 
Voor de hierboven genoemde haken op de kiezen is het bijraspen van het gebit de oplossing. Vaak geeft dit al snel een goed resultaat. 
Voorkomen is beter dan genezen. Snel ingrijpen bij problemen of op vaste tijden het gebit laten controleren door de dierenarts kan veel ellende voorkomen!