Parasitaire infecties zijn een veel voorkomend probleem bij hobby gehouden pluimvee. Omdat de kippen vaak buiten scharrelen raken ze snel besmet. Met name bij kuikens kunnen deze infecties voor grote problemen zorgen. 

Parasitaire infecties zijn op te delen in endo- en ectoparasieten. Endoparasieten zitten in het lichaam. Er zijn eencellige parasieten zoals coccidiose en meercellige parasieten zoals wormen. De diagnose van een endoparasitaire infectie is te stellen door middel van onderzoek van de mest. Het mestonderzoek wordt uitgevoerd in ons eigen laboratorium door middel van de flottatie methode. 

Ectoparasitaire infecties zijn infecties die aan de buitenkant van het lichaam zitten. De bekendste voorbeelden zijn kalkpoten en bloedluis. De diagnose is meestal te stellen door onderzoek van huidafkrabsels of veren. De bloedluis vormt hierop een uitzondering omdat deze luis zich enkel 's nachts voedt met het bloed van de kip. Overdag zit de luis verstopt in kieren in het hok. Daardoor kan de diagnose, maar ook de behandeling een behoorlijke uitdaging zijn. 

Wilt u meer weten over de ziekteverschijnselen of behandeling van parasitaire infecties bij kippen, kijkt u dan onder het kopje ziektes