Bij dierenartsenpraktijk Flevoland bent u aan het juiste adres als u met uw hond wilt fokken.

De kans op dracht na een dekking is groter als er vooraf wordt vastgesteld welk moment van de loopsheid het beste dekmoment is. Teefjes zijn ongeveer 3 weken loops en gemiddeld is het beste dekmoment rond 11-12  dagen na start van de loopsheid, maar hierin is vrij veel variatie mogelijk. Het beste moment om te dekken is net na de ovulatie. Na de ovulatie stijgt de progesteron concentratie in het bloed ineens snel. Om dit moment vast te stellen kunnen we dus bloedonderzoek doen om de progesteron concentratie te bepalen. Hiervoor starten we rond dag 8 van de loopsheid. Vanaf dat moment bepalen we om de dag de progesteron concentratie en op die manier zien we precies wanneer de ovulatie plaatsvindt. De dag erna is dan het beste dekmoment.

28 dagen na de dekking kunnen we door middel van echografisch onderzoek vaststellen of de teef inderdaad drachtig is. Met de echo kunnen we ook een globale schatting geven van het aantal pups, maar als u precies wilt weten hoeveel pups er verwacht worden maken we nog een röntgenfoto in een later stadium van de dracht. Vanaf 45 dagen dracht zijn de skeletjes van de pups verbeend en dus zichtbaar op de röntgenfoto. Dan geeft een röntgenfoto een goede indicatie van het aantal pups. 

De bevalling van de teef gaat gelukkig in de meeste gevallen probleemloos. Als u dagelijks de temperatuur van de teef meet is het moment waarop de bevalling gaat plaatsvinden goed in te schatten. Dit is gemiddeld na een draagtijd van zo’n 63 dagen. Als u een duidelijke temperatuursdaling meet (meer dan minimaal 1 graad) begint de bevalling meestal binnen 24 h. Als een pup intreedt in het bekken gaat de teef echt persen, een pupje moet dan binnen 15-20 minuten geboren worden. De tussentijd waarin de pupjes geboren worden is gemiddeld een half uurtje maar kan soms oplopen tot zo’n 3-4 uur. Een bevalling mag bij voorkeur niet langer duren dan zo’n 12 uur om te voorkomen dat de teef uitgeput raakt en nog in de baarmoeder aanwezige pups overlijden voordat ze geboren kunnen worden.
Wilt u uitgebreide informatie over wat u precies kunt verwachten voor , tijdens en na de bevalling en wanneer u hulp moet inschakelen, vraag dan onze informatie brief aan de balie. Zet de bevalling niet goed door dan is het soms nodig om een keizersnede uit te voeren. Uiteraard kunt u ook daarvoor gewoon bij ons terecht.