Paard - nieuws

We zijn bij Dierenartsenpraktijk Flevoland altijd op zoek naar manieren om onze dienstverlening te verbeteren en uw ervaring met ons te optimaliseren. Daarom doen we een klanttevredenheidsonderzoek. We zullen u per mail benaderen met een online vragenlijst.

 

Waarom meedoen? Uw mening is erg waardevol! Door uw feedback kunnen wij de dienstverlening van onze dierenartspraktijk beter afstemmen op uw wensen en behoeften. De vragenlijst is gemakkelijk in te vullen en kost u slechts een paar minuten.

Alvast bedankt.

Hittestress

Als de temperatuur boven de 25 graden komt, is het eigenlijk te warm voor een paard. Normaliter past het dier zich aan de hitte aan, maar door een combinatie van factoren zoals arbeid, weinig wind en hoge luchtvochtigheid kan de lichaamstemperatuur hoog oplopen. Hierdoor kunnen processen in het lichaam verstoord raken en kunnen zelfs organen uitvallen.

 

Onder normale omstandigheden zweet een paard al snel vijftien liter per dag. Daarom is het belangrijk dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is en dat het paard bij warm weer de gelegenheid heeft om in de schaduw te staan. Staat een paard binnen, dan dient het verschil tussen de binnen en buitentemperatuur niet meer dan 5 graden te zijn. Ook is het van belang om zo veel mogelijk te ventileren.

 

Een rit in de trailer op een warme dag is voor een paard flink werken, het continue balanceren vergt veel spierwerk. Duurt de reus langer dan drie uur, of langer dan twee uur in een warme omgeven, dan is een pauze nodig waarin het dier water en nat hooi tot zich kan nemen.

 

Afhankelijke van het temperament kan een paard onrustig worden van onweer, maar er zullen ook paarden zijn die nergens last van hebben.

 

Hieronder nog wat tips om het voor uw paard zo goed mogelijk te hebben tijdens de warmte:

  • Geef uw paard in de late avond/nacht of vroege ochtend weidegang in plaats van overdag in de volle zon.
  • Werk uw paard niet in het zweet, liever een paar dagen rust.
  • Koel uw paard door middel van hem of haar af te spuiten, begin van onder naar boven.
  • Let op als uw paard een lichte neus heeft, smeer deze in en gebruik een neusnetje.
  • Paarden die een dikke vacht hebben zoals bij Cushing is het verstandig om deze te scheren, hierdoor kunnen ze zich veel beter koelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwsbrief voorjaar 2020 staat online!

U vindt de nieuwsbrief onder het kopje 'nieuwsbrieven', maar kunt 'm ook via deze link vinden. 

De nieuwsbrief najaar 2019 staat weer online!

U vindt de nieuwsbrief onder het kopje 'nieuwsbrieven', maar kunt 'm ook via deze link vinden. 

Mestonderzoek met 10% korting!

Beste paardeneigenaar,
Het is weer lente!
Wij willen jullie graag helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van een duurzaam wormbestrijdingsprogramma op basis van mestonderzoeken.

Om de weidebesmetting komend weideseizoen laag te houden is het van belang dat uw paard(en) wormvrij de weide op gaat. Laat daarom de mest van uw paard(en) aankomende periode onderzoeken op de aanwezigheid van maag-darmwormen, zodat wij kunnen beoordelen of behandeling noodzakelijk is.

Voor verdere vragen kunt u ons bellen op 036-5221521.

Vorige week woensdagavond was onze paardenlezing.
Het was een zeer geslaagde en leerzame avond over maagzweren en het Paddock Paradise die gegeven is door Bert Jansen (Zoetis) en Björn Rhebergen (Stichting Paddock Paradise)

Wilt u het nog eens nalezen, kijk op:
www.maagzwerenbijpaarden.nl
www.paddockparadise.eu.nl

En als u uw paard verdenkt van maagzweren, neem dan contact met ons op, 036-5221521

Iedereen bedankt voor uw komst!

Graag nodigen wij u uit voor een lezing!

"Maagzweren - Paddock Paradise"
Datum: woensdag 17 januari 2018 19:00-22:00 uur
Locatie: Pannenkoekenhuis Hans & Grietje, Sternweg 2A Zeewolde.

Programma:
- 19:00 uur: ontvangt
- 19:30 uur: welkomstwoord
- 19:45 uur: lezing 'maagzweren' bij het paard (Bert Jansen-
Zoetis)
- 20:45 uur: pauze
- 21:00 uur: lezing 'Paddock Paradise' (Björn Rhebergen)
- 21:45 uur: afsluiting met een drankje

De lezing is kosteloos! We zien u graag op 17 januari 2018!
Opgave per mail vóór 8 januari: info@dapflevoland.nl
of telefonisch: 036-5221521

 

Vaccinatie actie paard!

 

De hele maand september ontvangt u 10% korting op de vaccinatie van uw paard.

Voor vragen en/of een afspraak hiervoor te maken kunt u bellen naar 036-5221521

 

 

 

 

PPID bij paarden en ezels
Een veel voorkomend probleem in de praktijk wat ook wel ‘de ziekte van Cushing’ wordt genoemd.

Bij PPID is een gedeelte van de hypofyse (oftewel de pijnappelklier) ontregeld.

Symptomen van PPID zijn divers en kunnen afhankelijk zijn van het stadium waarin de ziekte verkeert en variëren in ernst. De meeste kenmerkende symptomen zijn hoefbevangenheid, veranderingen in vacht, verminderde prestaties, spierverlies, overmatig drinken en plassen en terugkerende infecties

Over het algemeen wordt het gezien bij paarden van middelbare of hogere leeftijd. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat 15-30% van de paarden in deze leeftijdsgroep in min of meerdere mate lijden aan deze aandoening.

Om de levenskwaliteit van uw paard te verbeteren door dit vroegtijdig te constateren heeft Boehringer jaarlijks een terugkerende actie. Een gratis bloedtest om aan te kunnen tonen of uw paard PPID heeft. Alleen de bloedafname en visitekosten worden hiervoor in rekening gebracht. Deze actie is van 1sept. t/m 31okt.'18

Voor meer informatie en/of een afspraak hiervoor te maken kunt u contact met onze praktijk opnemen
op telefoonnumer: 0365221521

Het is weer de tijd van het jaar om uw paard te controleren op wormen. Het weideseizoen is zo langzamerhand voorbij en vele paarden gaan weer op stal. Nu willen we natuurlijk dat ze schoon op stal gaan en om dit te kunnen waarmaken raden wij aan om uw paard op wormen te laten testen. Nu kan het zijn dat er met het mestonderzoek geen eieren worden aangetroffen. Rode bloedwormen gaan namelijk in het najaar als larven in een ruststadium in de darmwand. Deze wormen komen in het voorjaar massaal weer naar buiten en veroorzaken gezondheidsproblemen.  U kunt daarom kiezen om uw paard eenmaal te ontwormen met een middel wat ook ingekapselde bloedwormen aanpakt of een bloedonderzoek te doen wat bloedworm besmetting aantoont. Voor de lintwormen is er een speekseltest beschikbaar.