Rugproblemen, spierbevangenheid 

 

Rugproblemen

Veel voorkomende problemen vandaag de dag, zowel bij mensen als bij paarden, zijn rugklachten. Deze klachten kunnen bij het paard op vele manieren ontstaan. 
Een paard dat zich bijvoorbeeld vastgerold heeft, en wanhopig probeert weer op te staan, kan daarbij zijn rug forceren. Ook een val, flink struikelen of verstappen kan leiden tot rugklachten. Het paard heeft dan pijnlijke rugspieren en mogelijk zelfs een scheve ruggewervel en probeert zijn rug zo veel mogelijk te ontzien. Net als mensen soms doen als ze hun rug willen ontlasten, kan ook een paard dan wat scheef gaan lopen of misschien gaan hinken. Als dit dan niet herkend wordt als rugklachten, en de ruiter of amazone het paard dwingt “normaal” te gaan lopen, kan de originele klacht van kwaad tot erger worden! Dat wil niet zeggen dat ieder paard dat scheef loopt last van zijn rug heeft, maar bij plotseling ontstane klachten behoort het wel tot de mogelijkheden. 
Ook kan de ruiter of amazone zelf de oorzaak van het probleem zijn! Voor veel ruiters is het erg belangrijk dat hun paard “in de krul” loopt (en helaas wordt dit door sommige juryleden ook wel eens overgewaardeerd!). Bij een paard of pony die hier (nog) niet aan toe is, roept dit verzet op. Gevolg is dat de rug zo stijf als een plank wordt gehouden! Van buiten ziet het er dan misschien “mooi” uit, maar voor je paard is het heel slecht. Een geoefend oog herkent dit snel genoeg. En zonder de beoogde ontspanning loop je vroeg of laat tegen meerdere problemen aan. 
Mocht je je paard verdenken van een rugprobleem dan is het noodzakelijk om een grondig onderzoek te laten doen. We onderzoeken de rugwervels, de rugspieren, kijken hoe je paard loopt. De pasvorm van je zadel wordt, indien nodig, gecontroleerd en eventueel is er overleg met je instructeur. Een scheve ruggewervel kan met bepaalde handgrepen weer op de goede plaats gebracht worden. Met de juiste voedingssupplementen en oefeningen kunnen de spieren geholpen worden en het trainingsschema wordt aangepast. Voor al deze zaken kunt u bij uw dierenarts terecht.En is het probleem erg hardnekkig, dan kunnen we een verwijzing naar een geschikte specialist of therapeut regelen.

 

Spierbevangenheid

In de tijd dat er nog echt met paarden gewerkt werd, kwam er een aandoening voor die bekend stond onder de naam “Maandagziekte”. De paarden werden dan tijdens het werken plotseling stijf, begonnen te zweten en wilden of konden niet meer verder. Deze ziekte kwam, zoals de naam al zegt, vooral op maandagen voor. 
Wat was nu het geval; de hele week stonden de viervoeters voor de ploeg, of deden ze ander zwaar werk. Soms wel 12 of 16 uur per dag. Om al dat werk te kunnen verzetten, moest er natuurlijk stevig gegeten worden; “Paarden die de haver verdienen”. En zo kregen de dieren iedere dag een flinke portie voer, wat de volgende dag wel weer verbruikt werd. 
Alleen op zondag hadden de dieren een rustdag. En als de boer of koetsier de paarden op zondag dezelfde hoeveelheid voer gaf, die ze normaal kregen dan werd dit natuurlijk niet verbruikt, immers, de zondag was een rustdag! De niet verbruikte hoeveelheid extra voer werd dan opgeslagen in de spieren, en pas op maandag weer aangesproken. Maar dan gebeurde het.... De normale + de extra hoeveelheid voer werd tijdens het werk snel verbrand en deed de spieren verzuren. Dat veroorzaakt pijn, kramp en het paard gaat zich beroerd voelen. Hij had last van Maandagziekte! Zijn spieren waren “bevangen”. 
Ik vergelijk het wel eens met Tour de France wielrenners. Als de spieren verzuren, presteren ze slecht of stappen af. En om dat te voorkomen en al die borden macaroni wel te verbranden, fietsen ze zelfs op de rustdagen nog flinke afstanden. 
Mocht je paard last van bevangenheid krijgen, dan is het zaak om onmiddellijk te stoppen met rijden. Probeer hem terug naar stal te krijgen (als hij erg moeilijk loopt zal dat met een trailer moeten) en houd zijn spieren warm (deken). Hij mag niet te veel eten en het is verstandig om de dierenarts te bellen. 
Nog beter is het om het te voorkomen. Dus als je een keertje niet rijdt, geef je paard dan minder voer. Ik kom bevangenheid nu bijvoorbeeld tegen bij paarden waarvan de eigenaar (kort) op vakantie is geweest en het paard gewoon doorgevoerd is. Men komt thuis en gaat direct lekker lang rijden. Voor je het weet heb je dan problemen. Ook een goede warming up blijft verstandig.