Kalverdiarree
Heftige diarree bij kalveren in de eerste 2 levensweken is naast de economische schade vaak erg demotiverend en frustrerend. Indien u hygiëne en biestmanagement al eens kritisch tegen het licht heeft gehouden met uw dierenarts en kalveradviseur bestaat er nog de mogelijkheid om droge koeien te vaccineren met Rotavec©. De drachtige dieren worden dan tussen de 3 weken en 12 weken voor de verwachte afkalfdatum geënt met een vaccin wat de volgende componenten bevat:
Rotavirus, Coronavirus en e. Coli.
Het heeft geen directe invloed op Cryptosporidium, maar in de praktijk zien wij dat door het effect op de andere diarreeverwekkers de effecten van crypto ook minder worden.
Overleg met uw dierenarts of vaccinatie met Rotavec© ook op uw bedrijf iets kan toevoegen.
BVD
Om uw bedrijf tegen de schadelijke gevolgen van BVD te beschermen kunt u uw dieren hier tegen vaccineren. Het is erg belangrijk dat eventuele dragers op het bedrijf worden opgespoord en afgevoerd alvorens zomaar te gaan vaccineren. Er zijn 2 vaccinaties tegen BVD mogelijk, beide met een verschillende manier van toepassing. Overleg met uw dierenarts wat voor u de beste oplossing is.
IBR
IBR wordt veroorzaakt door een herpesvirus en als een rund eenmaal besmet is blijft hij dit zijn/haar hele leven lang. Ze zal echter niet constant virus uitscheiden, maar kan dit wel weer gaan doen, bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand of bij stress. Vergelijkbaar met een koortslip bij mensen.
Er zijn 2 redenen om uw koppel te vaccineren tegen IBR: Om uw koppel dieren te beschermen tegen insleep van IBR of om te voorkomen dat positieve dieren virus gaan uitscheiden en andere dieren gaan besmetten.
Vaccinatie kan vanaf 3 maanden leeftijd en moet elke 6 maanden plaatsvinden (op een positief bedrijf). Sinds kort kunnen vrije bedrijven volgens de bijsluiter toe met een jaarlijkse vaccinatie.
Het vaccin is een markervaccin, er kan dus onderscheid worden gemaakt tussen gevaccineerde dieren en dieren die in contact zijn geweest met veldvirus (ook in tankmelk onderzoek).
Vaccinatie tegen IBR is mogelijk met dood vaccin en met levend verzwakt vaccin. Overleg met uw dierenarts wat in u situatie het meest voor de hand ligt.
Pinkengriep
Voor pinkengriep bestaan er 3 verschillende vaccins om kalveren te beschermen tegen de gevolgen van pinkengriep. Niet elk vaccin geeft bescherming tegen dezelfde ziekteverwekkers en dus is er niet voor elk bedrijf één standaard vaccinatieschema. Vaccineren is op z’n vroegst mogelijk vanaf 9 dagen leeftijd en bestaat uit 1 of meerdere vaccinaties. Overleg met uw dierenarts welk vaccinatieschema het best bij uw bedrijf past.
Startvac
Startvac wordt gebruikt voor de versterking van de immuniteit van de gehele koppel melkkoeien met mastitisproblemen. Startvac is een vaccin voor koeien dat geïnactiveerde (gedode) bacteriën van Escherichia coli en Staphylococcus aureus.
Door de versterkte immuniteit kan het aantal geïnfecteerde koeien en de ernst van de klinische symptomen veroorzaakt door deze bacteriën worden verminderd.
Er bestaan 2 verschillende vaccinatieschemas. Overleg met u dierenarts of de vaccinatie voor uw bedrijf zinvol is en welk vaccinatieschema het best bij uw situatie past.
Imrestor
Hoewel Imrestor eigenlijk geen vaccin is, willen we het toch op deze plaats onder de aandacht brengen. De overeenkomst met een vaccin is namelijk dat het preventief wordt ingezet om ziekte te voorkomen. Het is namelijk een immunostimulator welke rondom afkalven (2 injecties) wordt toegediend. Het geeft als het ware een boost aan het imuunsysteem, welke zo beter in staat is om zich te verdedigen tegen infecties. Het is nu nog alleen geregistreerd met een werkingsclaim tegen uierontsteking, maar ook op andere vlakken geeft het positieve effecten.
Indien u geïnteresseerd bent in dit middel vraag er na bij een van uw dierenartsen.