Wormen 

Kittens dienen ontwormd te worden op 3, 5, 7 weken en vervolgens maandelijks tot een half jaar leeftijd. 
Volwassen katten gemiddeld elke 3 maanden ontwormen, als katten niet buiten komen is 1 x per jaar voldoende.  
Katten kunnen zich door een vlooienbesmetting of het vangen en eten van prooien herhaaldelijk besmetten met wormen en dienen dan vaker ontwormd te worden. Katten die veel jagen moeten elke 2 maanden ontwormd worden. Als u wilt weten of ontworming voor uw kat vaker of juist minder vaak nodig is, dan kunt u ontlasting inleveren voor onderzoek op onze praktijk.  
Ontwormingsmiddelen kunt u afhalen aan de balie tijdens de openingstijden, eventueel uw huisdier meenemen om te wegen, zodat hij/zij voor het juiste gewicht behandeld wordt. 

Voor kittens is ontworming essentieel omdat een kitten van een zware wormbesmetting ernstig ziek kan worden. Bij volwassen katten zult u niet zo snel iets merken van een wormbesmetting. Wanneer het immuunsysteem van de kat goed werkt krijgt de worm niet snel de kans om een groot probleem voor de kat te worden. De kat kan echter wel besmet zijn en continu eitjes uitscheiden. Deze eitjes zijn niet met het blote oog te zien. De eitjes zijn echter wel besmettelijk en mogelijk zelfs gevaarlijk voor mensen! Omdat katten buiten in tuinen, zandbakken, speeltuinen en parken hun ontlasting doen, is het daarom zeer belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen. De wormeitjes blijven lang infectieus, dus ook als de ontlasting al verteerd is kan de grond besmet zijn. 

 

Vlooien/teken 

Om allergieen bij de kat en een vlooienplaag in huis te voorkomen is het verstandig om katten preventief te behandelen tegen vlooien. Dit kan heel veilig door gebruik van goede vlooiendruppels elke 4 weken. 
Sinds kort is er voor katten die ook veel last van teken hebben eindelijk een goed middel dat lang werkt en zeer veilig is voor uw kat. Vraag onze assistentes om advies.
Vindt u aangehechte teken bij uw kat dan deze met een speciale tekenpincet losdraaien, niet trekken! 

 

Luizen 

Katten kunnen met luizen besmet worden. De luizen en neten zijn met het blote oog zichtbaar. Dieren met een luizenbesmetting hebben doorgaans een verminderde weerstand; het gaat vaak om jonge of oude dieren, of dieren met een andere aandoening onder de leden. Luizen kunnen bestreden worden met de meeste vlooiendruppels. 
Deze zijn af te halen aan de balie van de praktijk.

 

Schurft 

Kittens nemen uit het nest soms schurft mee, dit veroorzaakt korsten en veel jeuk en is besmettelijk. De diagnose wordt gesteld aan de hand van microscopisch onderzoek van afkrabsels van de huid en de schurftmijten kunnen bestreden worden met speciale pipetten voor op de huid. 
Schurft komt gelukkig niet meer zo vaak voor, maar kan bij de kat worden gezien. 
Let op: echte schurft kan ook bij mensen klachten geven!! 

 

Schimmel 

Alle huisdieren kunnen besmet worden met schimmel maar katten zijn het meest gevoelig. De diagnose kan gesteld worden door een laboratoriumkweek van haren/schilfers. Schimmel is lastig te bestrijden omdat de sporen erg lang besmettelijk kunnen blijven in de omgeving. Schimmel is te bestrijden door een combinatie van medicijnen en wassingen. 
De omgeving moet ook behandeld worden!!