Pups worden gevaccineerd op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Op 6 weken tegen parvo en hondenziekte, op 9 weken tegen parvo en de ziekte van Weil en op 12 weken tegen parvo, de ziekte van Weil, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (de 'cocktail enting').. Het tijdstip waarop  de antistoffen van de moeder verdwenen zijn is voor iedere pup anders. Daarom geven we pups meerdere vaccinaties. Een alternatief hiervoor is het vaccineren op maat aan de hand van de vaccicheck. Zie voor uitleg hierover onderaan deze pagina.** 

Volwassen honden krijgen eens per 3 jaar een cocktailenting, de andere jaren worden ze alleen gevaccineerd tegen ziekte van Weil. Een alternatief voor het geven van de cocktail is ook voor volwassen honden het meten van de afweerstoffen dmv de vaccicheck. Zie uitleg onderaan deze pagina.*

Voordat uw hond gevaccineerd wordt, wordt deze gewogen, uitgebreid onderzocht door de dierenarts en we geven u indien nodig en gewenst advies voor een blijvend goede gezondheid van uw hond. Ook is er de tijd en mogelijkheid om eventuele problemen met de dierenarts te bespreken. 

Buitenland 
Honden die meegaan naar het buitenland moeten voorzien zijn van een identificatiechip, een Europees paspoort en minimaal 21 dagen voor vertrek gevaccineerd worden tegen rabiës. Voor sommige landen gelden aanvullende eisen.
De rabiësentstof die wij gebruiken is 3 jaar geldig.. 
Voor de eventueel aanvullende eisen voor het reizen naar bepaalde landen kunt u contact opnemen met de praktijk of kijk op www.licg.nl.  

Pension/kennel 
De meeste pensions eisen een aparte vaccinatie tegen kennelhoest. Het vaccin bevat het Parainfluenza virus en de bacterie Bordetella Bronchiseptica, de belangrijkste verwekkers van kennelhoest. Wij gebruiken een neusdruppelvaccinatie die al na 72 uur voldoende bescherming geeft. Als alternatief is er ook een injectie vaccin dat een jaar lang bescherming biedt tegen kennelhoest. Deze moet wel, in tegenstelling tot het neusvaccin, na de eerste injectie geboosterd worden. Dat betekent dat na 2-3 weken een herhalingsinjectie nodig is. 

Vaccicheck, want is het eigenlijk wel nodig om mijn hond ieder jaar te vaccineren?

Met de vaccicheck kunnen we de afweerstoffen van uw hond tegen een aantal besmettelijke virusziektes meten en aan de hand daarvan bepalen of het wel nodig is dat uw hond weer gevaccineerd moet worden.

De ziekte van Weil wordt door een bacterie veroorzaakt en de bescherming van het vaccin tegen deze ziekte duurt maximaal 13 maanden. Vaccineren hiertegen dient dus jaarlijks te gebeuren en een titerbepaling is hiervoor niet mogelijk. Ook het vaccin tegen kennelhoest geeft niet meer dan een jaar bescherming en ook hiervoor is het niet mogelijk om een titerbepaling te doen. 
 

* De bescherming tegen hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte echter, is door de fabrikant (vanwege de kosten en het gebruik van proefdieren) nooit langer dan 3 jaar onderzocht  en kan na deze periode dus niet meer gegarandeerd worden. De ervaring heeft geleerd dat bij een aantal honden de bescherming van de vaccinatie wel veel langer dan 3 jaar kan zijn. Met behulp van de vaccicheck kunnen we de hoeveelheid antistoffen tegen hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte in het bloed van uw hond meten. Wanneer uw hond nog antistoffen heeft, is hij nog beschermd tegen deze ziektes en is herhaling van de vaccinatie dus niet nodig. Aan de hand van de test uitslag kunnen we een advies geven wanneer het nodig is uw hond tegen deze ziektes te vaccineren  of wanneer de vaccicheck weer herhaald moet worden.

**Bij pups is het ook mogelijk om de vaccicheck in te zetten om de hoeveelheid antistoffen die ze van de moeder hebben meegekregen te meten. Zijn er nog veel antistoffen dan kan het soms beter zijn de eerste vaccinatie uit te stellen. Als ze nog veel  antistoffen van de moeder in het bloed hebben dan zullen die het vaccinvirus wegvangen, waardoor de vaccinatie minder goed aanslaat.

Nadat de pups eenmaal gevaccineerd zijn kunnen we ook met de vaccicheck meten of de vaccinatie goed is aangeslagen. Zo'n 4 weken na het geven van het vaccin zouden er immers veel antistoffen in het bloed moeten zijn. Zo weten we echt zeker dat er een goede bescherming is opgebouwd tegen ziektes.

Ook wanneer pups volgens het standaard schema gevaccineerd zijn op 6, 9 en 12 weken is het verstandig om met de vaccicheck kijken of de vaccinatie goed gewerkt heeft. Het is mogelijk dat een enkele pup met veel antistoffen van de moeder nog geen goede afweer opbouwt na de vaccinatie op 12 weken. Ten onrechte kunnen we dan denken dat ze goed beschermd zijn. Een goede manier om dit probleem te ondervangen is door de antistoffen op 16 weken leeftijd te meten met de vaccicheck. 

Op deze manier kunnen  we nog beter  vaccineren op maat!

 

Praktische informatie

  • Als u van tevoren aangeeft dat u voor de vaccicheck komt duurt het ongeveer een half uur voor we de uitslag hebben.
  • We hebben maar een heel klein beetje bloed nodig voor de test.
  • Op een vaccinatie (tegen de Ziekte van Weil, kennelhoest, of als nodig blijkt uit de test) in combinatie met de vaccicheck krijgt u korting (prijs voor vaccinatie tweede dier)