Een goed voer moet aan een aantal eisen voldoen: 

  1. De hond moet het lekker vinden en willen eten. 
  2. Het voer moet niet teveel en goed gevormde ontlasting geven. 
  3. De hond moet er goed van in conditie blijven/komen en een glanzende vacht hebben/krijgen.
  4. Het voer moet een goede en constante samenstelling hebben. 
  5. Het voer moet ingrediënten van goede en constante kwaliteit bevatten. 


De eerste 3 punten kunt u heel goed zelf beoordelen maar voor de laatste 2 is wat meer kennis vereist. U kunt het voer dat u uw hond voert bij ons op de praktijk laten beoordelen en de samenstelling laten doorrekenen aan de hand van de ingrediëntenlijst op de verpakking. 
We hebben hiervoor het gehalte aan eiwit, vet, ruwe celstof, ruwe as, vocht en bij honden in de groei ook de calcium en phosfor-gehaltes nodig. 

Enige adviezen omtrent het zelf beoordelen van de ingrediëntenlijst: 

lees deze altijd kritisch! Als er groot lam en rijst op de verpakking staat zitten er soms maar enkele procenten lamsvlees in en wordt het hoofdaandeel eiwit door bijvoorbeeld diermeel geleverd.

u kunt percentages niet zomaar vergelijken, de hoeveelheden dienen eerst omgerekend te worden naar Megajoules (een eenheid voor energie, vergelijk calorieën) en kunnen dan pas met elkaar vergeleken worden.

belangrijk is niet alleen het percentage maar ook de herkomst van de ingrediënten. U kunt zich voorstellen dat eiwitten uit een biefstuk een heel andere voedingswaarde hebben dan eiwit uit een ei. Of vergelijk bijvoorbeeld vet uit een zalm of uit het buikspek van een varken.

de samenstelling van de betere merken voeding komt vaak tot stand na veel onderzoek van deskundigen en voldoet aan de nieuwste inzichten op voedingsgebied.

bij de betere merken voeding is de inkoop van ingrediënten constant en wordt een vaste samenstelling van de ingredienten gewaarborgd. Er kan dus niet zomaar iets in de voeding veranderd worden zonder dat u daarvan in kennis gesteld wordt, dit is bijvoorbeeld van belang als uw hond allergisch of gevoelig reageert op bepaalde bestanddelen in de voeding.
 

Speciale voeding voor honden

Gewrichtsproblemen

Door diverse voederfabrikanten zijn er complete voeders ontwikkeld die gewrichten gezond helpen houden en gewrichtsklachten verminderen. 
Wij zijn op dit moment het meest tevreden over het voer dat Royal Canin speciaal voor dierenartsen ontwikkeld heeft. Het heet Royal Canin Mobility Support. 

Deze voeding bevat hoge gehaltes aan omega-3 en omega-6 vetzuren in precies de juiste verhoudingen zodat irritatie van weefsels rond het gewricht vermindert.

Het bevat een hoge concentratie EPA (ook een vetzuur) dat het effect van kraakbeenvernietigende enzymen beperkt.

Beperkte calorie-inhoud en toegevoegde L-carnitine om gewichtstoename te beperken en daarmee de belasting van de gewrichten.

Wetenschappelijk aangetoonde verbetering van beweging en levenskwaliteit.

Daarnaast is het voer ook erg smakelijk en dat is uiteraard ook belangrijk. De hoge concentraties omega-vetzuren hebben ook een positief effect op de huid en de nieren. 
Dit voer is bijvoorbeeld geschikt voor honden met arthrose. Het voorkomt het uitbreiden van de arthrose en zorgt voor behoud van bespiering. 
Ook oudere honden die wat stijf worden en minder graag mee uit willen kunnen baat hebben bij dit voer. 
Als uw hond vanwege arthrose of andere gewrichtsklachten op ontstekingsremmers/pijnstillers staat zoals rimadyl kan het voeren van het voer de dosering van deze medicijnen soms aanzienlijk verlagen. 
Heeft u vragen over het voer of over gewrichtsklachten neem dan gerust contact op met onze praktijk. 


Huidproblemen

Voor honden met huidproblemen worden ook allerlei voeders geïntroduceerd en de populaire kreten tegenwoordig zijn : “met lamsvlees” of “uitsluitend natuurlijke ingrediënten” enzovoorts. In het algemene stukje over voeding van de hond staat al beschreven waarom u deze kreten vaak met een korreltje zout kunt nemen. 
Een groot aantal huidproblemen worden veroorzaakt door het allergisch reageren van de huid op allerlei stofjes in de omgeving zoals bijvoorbeeld graspollen, boompollen, huidschilfers van diverse diersoorten, huisstofmijten en zo zijn er nog wel honderd mogelijkheden. Dit noemen we atopie. 
Atopie is vaak erg moeilijk te behandelen omdat het contact met de oorzakelijke stofjes vaak niet of nauwelijks te voorkomen is. Speciaal voor dit probleem heeft Royal Canin voor dierenartsen een voer ontwikkeld dat honden met huidklachten door atopie ondersteunt. Wat doet dit voer? 

Hoge gehaltes aan een aantal omega-vetzuren werken ontstekingsremmend en helpen de huidreacties te beperken.

Een gepatenteerde combinatie van vitaminen, aminozuren en zink versterkt de barrièrefunctie van de huid. Tevens is bernagie-olie toegevoegd waardoor uitdroging van de huid voorkomen wordt.

Een combinatie van elkaar versterkende anti-oxidanten (vit. E, vit. C, taurine en luteïne) beschermt het lichaam tegen schadelijke effecten van vrije radicalen.

Door de combinatie van deze ingrediënten wordt het natuurlijke afweersysteem van de huid versterkt waardoor de pollen, huisstofmijten ed minder gemakkelijk de huid binnen kunnen dringen. Mocht er toch beschadiging van de huid optreden dan wordt de genezing hiervan bevorderd. 

Als u zich afvraagt of uw hond baat kan hebben bij dit voer of wilt u er gewoon meer over weten neem dan gerust contact op met onze praktijk. 

Stel ons gerust je vraag


We proberen vragen binnen twee 
werkdagen te beantwoorden.

Invalid Input

Graag een naam invullen

Graag een (geldig) email invullen

Graag hier een bericht invullen

Invalid Input