De afgelopen 20 jaar was het bestrijden van wormen bij paarden meestal vrij simpel: op vaste tijden werd eenvoudig een ontwormingspuit toegediend.
Vandaag de dag moeten en willen we het toch echt anders doen omdat we onze paarden, pony’s en de omgeving niet onnodig met medicijnen willen belasten en om resistentie (het ongevoelig worden van de worm voor een middel) tegen de ontwormingsmiddelen te voorkomen.
Er zijn een aantal feiten over wormbestrijding bij paarden bekend:
- Tot 80% van de paarden zijn niet of slechts heel licht besmet als ze werden ontwormd.
- In Nederland worden paarden te vaak onnodig of onjuist behandeld waardoor er resistentie kan ontstaan.
- Minimaal 3 keer per jaar mestonderzoek uitvoeren zorgt voor een evenwichtige wormbestrijding.
- Een paard moet de gelegenheid krijgen om natuurlijk weerstand tegen wormen op te bouwen.
- Doordat paarden van verschillende eigenaren in groepen gehouden worden wordt een groepsbehandeling lastig en moeten ze als individu behandeld worden.
- Elke nieuw paard wat aan uw kudde wordt toegevoegd moet schoon zijn, advies is om van te voren dit te laten onderzoeken om besmetting van uw bestaande groep te voorkomen.
- Vaak ontwormen bij paarden baat meestal niet maar het kan wel schaden.
Ons advies:
- Ontworm uw paard op geleide van mestonderzoeken: in elk geval een keer in het begin van het weideseizoen, tijdens het weideseizoen en aan het einde hiervan.
- Omdat lintwormen meestal niet in een gewoon mestmonster aangetoond kunnen worden kunt u bij verdenking hierop een speeksel- of bloedmonster van uw paard laten onderzoeken op antistoffen tegen lintwormen.
- Bij het op stal gaan in het najaar mogen alle paarden 1 x zonder mestonderzoek ontwormd worden tegen ingekapselde bloedwormlarven en horzellarven
Voor verdere informatie en/of vragen kunt u ons bellen op: 036-5221521
Verder kunt u verse mest van uw paard/pony en/of ezel tijdens onze opeingstijden bij ons langs brengen voor onderzoek. Diezelfde dag krijgt u van ons nog de uitslag met een passend wormadvies.