Door het gebruik van effectieve ontwormingsmiddelen is het voorkomen van de grote bloedworm de laatste 15 jaar sterk afgenomen. Op veel paardenbedrijven komen grote bloedwormen niet meer voor.
De levensloop van de kleine en grote bloedworm, buiten het paard, is hetzelfde en staat beschreven bij de kleine bloedwormen.


Levenscyclus:

De levenscyclus van de twee soorten bloedwormen in het paard is sterk verschillend. Als grote bloedwormlarfjes bij het grazen worden opgenomen werkt het larfje zich bij aankomst in de dikke darm door de darmwand en verplaatst zich langs de slagaders van de dikke darm naar de grote lichaamsslagader of aorta. Hier aangekomen vindt een vervelling plaats waarna de larfjes zich via de bloedbaan naar de darm toe verplaatsen en zich in de darm zich tot volwassen worm ontwikkelen.

 

Symptomen:

Het belang van grote bloedwormen is dat de larfjes zich ophopen op de plek waar de darmslagader uit de aorta komt. De darmslagader raakt ter plekke ontstoken en verdikt en kan soms zelfs spontaan knappen. Door de ontsteking in de darmslagader kunnen propjes ontstekingsmateriaal los schieten en vastlopen in een kleinere slagader van de darm, wat leidt tot een afsluiting van een bloedvat of infarct. Ter plekke zal de bloedvoorziening van de darmwand onvoldoende zijn en stukjes darmwand kunnen dan afsterven. Dit gaat gepaard met heftige koliek die vaak fataal afloopt.

 

Diagnose:

Bij mestonderzoek kan het verschil tussen grote en kleine bloedwormeitjes niet worden aangetoond, de eitjes zijn identiek. Het verschil kan alleen worden gemaakt door de eitjes te bebroeden en de larfjes nadat deze uit de eitjes zijn gekropen aan de hand van het uiterlijk van elkaar te onderscheiden.

 

Behandeling:

Wormmiddelen met ivermectine zijn de eerste keus bij besmettingen met bloedwormen. Omdat paarden tot ongeveer 5-6 jaar extra gevoelig zijn voor ingekapselde larfjes adviseren wij deze groep, als ze in besmette weides hebben gelopen in november- december preventief te behandelen met moxidectine.  Andere wormmiddelen zijn namelijk  niet actief tegen de ingekapselde larfjes.